Woorden van 2017: Tussentijdse evaluatie 1

woorden

Hoe gaat het met mijn woorden van 2017?

In het begin van dit jaar heb ik een artikel geschreven over mijn woorden voor 2017 Woorden van 2017: Gevonden via knippen en plakken. Er zijn ondertussen al twee maanden verstreken dus het is tijd voor een evaluatie. Mijn woorden zijn: verlangzamen – lichtheid – overgave. In deze blog wil ik het woord verlangzamen eens onder de loep nemen.

Verlangzamen.

Ik let erop om niet te gaan multi-tasken of op een hele simpele manier gezegd: niet meerdere dingen tegelijk (willen) doen. Hier komt het woord verlangzamen om de hoek kijken. Meerdere dingen tegelijk willen doen betekent voor mij meestal dat ik gehaast ben of me in ieder geval toch gehaast voel. Het brein functioneert dan nog steeds als in de oertijd en zorgt ervoor dat het lichaam gaat reageren. Ik ervaar stress en mijn lichaam gaat meteen in de vecht- of vluchtmodus. Ik ga dus sneller ademen, krijg het warm. In het slechtste geval ga ik ook lichtelijk in paniek. Allemaal heel behulpzaam mocht er ineens een beer voor mijn neus zijn opgedoken waardoor het verstandig is om weg te rennen. Maar die beer is er niet. Ik wil eigenlijk “alleen” maar én mijn spullen opruimen én eten maken én luisteren naar mijn partner én vertellen hoe mijn dag is geweest. O ja, en nog even zitten want ik heb net een fietstocht achter de rug van een half uurtje. En is er ook nog iets te drinken? Dit gaat dus niet allemaal tegelijk. In ieder geval niet op een manier die voor mij goed voelt.

Oplossingen zoeken.

Als ik nu van het werk thuis kom doe ik het anders. Ik ruim eerst mijn spullen op. Zorg dan voor een lekker kopje thee voor mezelf. Ik ga bij mijn partner aan tafel zitten en we babbelen over hoe onze dag is geweest. Ik geniet van dit moment, proef heel bewust mijn thee en luister aandachtig. De eerste keren was het maken van een maaltijd nog een struikelblok in dit verhaal. Daar heb ik ondertussen ook een oplossing voor gevonden. Ik bereid ’s ochtends het eten voor die avond al grotendeels voor. Het is dan een kwestie van die ovenschotel nog in de oven schuiven of die pastamaaltijd of rijstschotel zachtjes laten opwarmen op het fornuis. Ik investeer dan op een ander moment tijd maar die win ik later op de dag dubbel en dik weer terug. Zo kan ik zonder me te haasten toch alle dingen doen die ik wil doen. Ik verlangzaam! Doe jij vaak dingen gehaast?

Facebook
Facebook
Instagram

3 reacties

  1. Fijn dat je een oplossing hebt gevonden voor die maaltijden. Kan me voorstellen dat je dat wel veel tijd bespaart als je het ’s morgens al wat kan voorbereiden. Lijkt me heel fijn om op die manier wat tijd over te hebben voor andere dingen. Wat goed dat je er nog eens op terugblikt! Dat zou ik ook beter eens doen 🙂

  2. Het is soms gewoon een kwestie van te denken in oplossingen in plaats van in problemen

  3. […] begin mei en dus weer hoog tijd voor een evaluatie van mijn woorden van 2017. In een eerder bericht Woorden van 2017: Tussentijdse evaluatie 1 heb ik verteld hoe het woord “verlangzamen” in mijn leventje terugkomt. Deze keer wil […]

Geef een reactie