Woorden van 2017: Laatste evaluatie

woorden

Het is ondertussen 2018. Tijd voor een laatste evaluatie van mijn woorden van 2017. Laat me maar meteen beginnen om te zeggen dat 2017 een vreemd jaar is geweest. Het heeft me wel bezig gehouden, die drie (!!!) woorden: verlangzamen – lichtheid – overgave.

Drie is teveel

Het jaar is over het algemeen genomen wel goed geweest. Maar daarnaast heb ik toch ook wel een paar persoonlijke dipjes gekend. Dit uitte zich vooral in het op bepaalde momenten overal beren op de weg zien. Niet bepaald wat ik voor ogen had met die drie woorden. Achteraf denk ik dat ik het misschien voor mezelf te moeilijk heb gemaakt. Het is niet makkelijk om je bij al je bezigheden af te vragen op wat voor manier je de betekenis van dat jaar kunt laten terugkomen. En al helemaal niet als je je op drie begrippen gaat focussen.

Bewustwording in 2017

Ik vind wel dat ik gegroeid ben als mens afgelopen jaar. Door juist het tegenovergestelde van die drie woorden te ervaren ben ik wel heel bewust naar mezelf gaan kijken. Dat klinkt nu wel stoer en makkelijk maar de paar keren dat ik me helemaal ondergedompeld voelde in chaos was dit niet zo duidelijk. Maar al terugblikkend ontdekte ik een patroon. Zolang ik voor mezelf niet goed wist wat ik wilde/voelde “verloor” ik me in de gevoelens van mensen rondom me. Ik kreeg het gevoel dat al hun angsten, boosheid en jaloezie bij mij hoorden. Wat natuurlijk niet zo is! Ik ben vorig jaar gestart met een opleiding over Hoogsensitiviteit en dat heeft me ook wel een aantal zaken doen inzien en herkennen.

Op naar 2018

Ik kan 2017 toch met een positief gevoel afronden. Vooral door datgene wat ik afgelopen jaar over mezelf geleerd heb. Ik heb ondertussen een nieuw woord voor 2018. Met de nadruk op een nieuw woord; dus geen drie meer. Ik heb er zin in!

Hoe is het met jou gegaan in 2017?

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie