Thee: zoveel soorten, zoveel smaken

soorten

Een legende over de oorsprong van thee.

De oorsprong van thee kent vele legendes. Een van de bekendste is die van Keizer Shen Nung, 2737 voor Christus. Tijdens één van zijn reizen stopte hij om even wat te rusten en te drinken. Om hygiënische redenen kookte hij zijn water altijd voor hij het dronk. Die dag kookte hij zijn water onder een wilde theestruik. Er vielen wat blaadjes van deze struik in zijn water. De keizer nam een paar slokjes en ontdekte dat het drankje heerlijk smaakte. Dit was, zo wil deze legende ons doen geloven, de geboorte van thee.

Lange tijd werd thee enkel in China gedronken. Pas in de vijfde eeuw na Christus werd thee naar andere Aziatische landen geëxporteerd. Weer meer dan duizend jaar later waren het de Hollanders die voor het eerst een lading thee naar Europa brachten.

Welke thee kies jij?

Thee is er in heel veel soorten en smaken. Er is groene, witte en zwarte thee, elk met een eigen specifieke smaak. Daarnaast is er ook kruidenthee en rooibosthee. Over de laatste twee lopen de meningen uiteen; mogen deze nu wel of geen thee genoemd worden? Er komen inderdaad geen theeblaadjes aan te pas maar ze worden wel net als groene, witte en zwarte thee met gekookt water bereid. Daarom vallen ze voor mij wel onder de noemer thee.

In mijn jeugd dronk ik de Engelse melange van Pickwick. Voor zover ik het mij herinner was dit één van de drie soorten die er toen waren: Engelse melange, Earl Grey en nog eentje in een gele verpakking. Ik zie de doos nog voor me staan: een groene doos met aan de binnenkant een groen vloeipapier dat steevast gebruikt werd voor het maken van een kijkdoos (herinnert u zich deze nog: die schoendoos met een zelfgebouwd klein wereldje erin?).

Tegenwoordig heb ik verschillende soorten thee in de kast staan. Op dit moment is ’s ochtends de Lovely Morning thee van LOV Organic favoriet: een groene thee met onder andere sinaasappel en citroen. In de loop van de dag Herfstthee: een combinatie van zwarte en groene thee met zoethout, kaneel en anijszaad. En ’s avonds Sterrenmix: een echte kruidenthee met onder andere steranijs, kruizemunt en citroenverbena. De laatste twee theeën zijn van Simon Levelt http://www.simonlevelt.nl Wat is jouw favoriete thee?

 

 

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie