Speculaas cake met peer: een plantaardige versie

speculaas

Speculaas als smaakmaker in een plantaardige cake

Speculaaskruiden of koekkruiden staan eigenlijk altijd in mijn voorraadkast. Tijd om speculaas eens in te zetten als smaakmaker in een cake. De meeste recepten voor cake bevatten eieren. Dat past niet in een plantaardige manier van eten. Er zijn meerdere manieren om eieren te vervangen maar vaak wordt de cake dan iets minder hoog dan in het originele recept. Het bijzondere aan deze cake is dat er helemaal geen eieren gebruikt worden. Boter is meestal ook een standaard ingrediënt maar is makkelijker vervangbaar; ik gebruik dan kokosolie. Als extraatje heb ik er een peer aan toegevoegd; gedeeltelijk in het beslag en ook als versiering bovenop. Als je niet van peer houdt kan je een appel gebruiken. Gebruik wel één van die twee want het fruit zorgt voor extra vocht; de cake wordt anders te droog.

Ingrediënten:

  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram ahornsiroop
  • 100 ml kokosolie = 85 gram harde kokosolie, gesmolten
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 110 ml plantaardige melk
  • 15 dadels
  • 1 peer

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Maal de dadels tot een plakkerige massa. Dit kan met een keukenmachine of met een staafmixer. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Dit kan in de keukenmachine waar je de dadels in gemalen hebt. Heb je, net als ik, een staafmixer gebruikt dan kan je alles gewoon goed door elkaar mengen met behulp van een vork of lepel. Schil dan de peer en snij drie kwart in blokjes. Schep de blokjes met de hand door het beslag. Doe het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Het deel van de peer dat je nog over hebt snij je in reepjes en die leg je als garnering bovenop het beslag. Druk ze een beetje aan. Zet de cake gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven. Smakelijk!

 

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie