Dag van de recyclage: 15 november 2016

recyclage

Bewuster omgaan met afval.

Jaarlijks produceren we met z’n allen ontzettend veel afval. Waar we vaak niet bij stil staan is dat al dat afval verwerkt moet worden. Restafval wordt verbrand waardoor er allerlei schadelijke stoffen de lucht ingaan. Niet goed voor het milieu in het algemeen en dus ook niet voor onszelf in het bijzonder. De hoeveelheid restafval kun je verminderen door bewuster om te gaan met je afval. Dit begint al door te letten op de verpakking bij de aankoop van producten. Neem naar de supermarkt stoffen, herbruikbare zakjes mee en verpak hierin zelf losse groenten en fruit. Hierdoor verminder je meteen al je hoeveelheid plastic afval want je gebruikt geen plastic zakjes van de supermarkt. Sommige zaken hoef je zelfs niet te verpakken want waarom zou je een tros bananen of een bloemkool nog eens in een zak doen? Kies waar mogelijk voor glazen verpakkingen in plaats van blik of plastic.

Recyclage als tweede stap

Naast het letten op verpakking is recyclage een goede tweede stap. Je afval scheiden kan in de meeste gemeenten in Nederland. Ik woon zelf in een klein dorp maar ook hier staan op een centrale plaats een glasbak, een plasticbak en een kledingcontainer. Je moet er inderdaad wel een beetje moeite voor (willen) doen. Ik sorteer glas en plastic thuis en breng het regelmatig naar de daarvoor bestemde bakken. Heel fijn: hier mogen drankkartons ook bij het plastic! Kleding die niet meer wordt gedragen gaat in de kledingcontainer. In de kledingcontainer die hier staat mag ook kapotte kleding, dat wordt gerecycleerd. Daarnaast heeft ieder huis een eigen papierbak, GFT-bak en uiteraard een restafvalbak. Recycleren is voor mij al een tweede natuur geworden. Zelfs de vensterenveloppen worden uit elkaar gehaald: het “venstertje” gaat bij het plastic, de rest van de envelop bij het papier.

Heb ik het wel echt nodig?

Het is natuurlijk nog beter om helemaal geen afval te produceren. Bij iedere aankoop kan je ook eerst even bewust nadenken of je het artikel wel echt nodig hebt. Dit gaat dan voornamelijk om aankopen van kleding en gebruiksgoederen. Heb je die trui wel echt nodig als je er al acht in je kast hebt liggen? Of heb je een alternatief in huis voor het artikel dat je wil gaan aankopen? Enige tijd geleden was ik op zoek naar een doosje om broodbeleg in te bewaren in de koelkast. Eerst wilde ik zo’n set van drie stapeldoosjes kopen maar dan ben ik eerst eens gaan kijken wat voor doosjes ik nog had. Nu zit het beleg in een hoge smalle doos; dat werkt ook prima. Ik heb dus niets moeten aankopen en heb gebruikt wat ik nog had. Dat is ook een vorm van recyclage. Meer interessante informatie over wat je zelf kan doen kan je vinden op de blog van Emily-Jane Lowe-Townley http://levenzonderafval.blogspot.com

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie