Nee leren zeggen en je grenzen bewaken

nee leren zeggen

Ja zeggen tegen jezelf betekent soms nee zeggen tegen een ander

Voor mij is het heel belangrijk om mijn grenzen te bewaken, wat betekent dat ik soms nee moet zeggen tegen een ander. Af en toe zijn er zeer drukke periodes in mijn leven en dan lijkt het ’s avonds of ik eigenlijk nog maar pas ben opgestaan. De dag is voorbij gevlogen. Een dag waarop ik allerlei dingen heb gedaan. Behalve af en toe stoppen, even zitten, eens goed in- en uitademen. Even niets “doen”, gewoon “zijn”. Dat heb ik nodig om goed te functioneren.

Als ik dat niet doe is dat niet meteen voor de buitenwereld zichtbaar. Ik ga gewoon door met een lach op mijn gezicht. Maar op het eind van de dag ben ik dan moe. Niet zozeer lichamelijk maar vooral in mijn hoofd. Houdt dit meerdere dagen aan dat wordt het wel zichtbaar voor mijn omgeving. Gelukkig niet in vervelend gedrag richting anderen maar meer in het stil worden, weinig meer zeggen, er niet meer altijd helemaal bij zijn als er gepraat word. Op die manier probeer ik dan toch op te laden maar dat lukt dan maar gedeeltelijk.

Dus neem ik de tijd voor mezelf. Dat betekent dus dat ik soms nee zeg wanneer een ander vraagt om iets te doen. Niet altijd fijn voor die ander maar wel erg fijn voor mezelf.

Vroeger vond ik dit heel moeilijk. Nu soms nog wel eens. Wat voor mij helpt is om niet meteen op een vraag om hulp te antwoorden. Ik vraag om een time-out, ik zeg dat ik er op een later tijdstip op terug kom. Op die manier kan ik voor mezelf bepalen of het ingaan op de vraag, die ander dus helpen, mezelf ook verder helpt. Als het betekent dat ik geen “zijn-tijd” kan inbouwen dan is het antwoord nee. Voel ik me goed in mijn vel en weet ik dat ik naast het helpen ook nog tijd heb voor mezelf dan is het antwoord ja. Zo wordt iedere dag een Happy Me Day.

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie