Lief zijn voor jezelf is dat egoïstisch?

lief

Lief zijn voor jezelf of voor een ander?

Iets voor een ander doen gaat ons vaak prima af. We leven allemaal samen met andere mensen. Thuis, op het werk, in je vrije tijd; bijna altijd kom je wel in contact met andere mensen. Je luistert naar een ander, steekt daar waar nodig een helpende hand toe. Het voelt fijn als we in deze contacten onze aardige, vriendelijke zelf kunnen meebrengen. Het voelt ook fijn als je merkt dat een ander je waardeert, je lief vindt. Maar dan merk je ineens dat je een ongemakkelijk gevoel krijgt. Oké, die ander vindt je aardig en de situatie lijkt harmonieus. Maar toch klopt er iets niet. Niets tastbaars maar een onbestemd gevoel waardoor je het een beetje benauwd krijgt.

Waarom voel je je niet meer prettig?

Er kunnen allerlei zaken spelen maar meestal heeft het te maken met het feit dat je door er voor die ander te zijn, lief te zijn voor die ander, een beetje vergeten bent om ook lief te zijn voor jezelf. Door je collega te helpen komt je eigen werk in het gedrang. Je luistert naar je buurvrouw maar kunt zelf je verhaal niet kwijt. Je bent moe maar laat een afspraak met je vriendin toch doorgaan omdat je haar niet wil teleurstellen. Die ander is op zo’n moment geholpen maar je laat jezelf in de steek. Dit zijn de momenten waarop je even stil moet staan, even bewust moet luisteren naar je gevoel. Aardig gevonden worden door een ander is fijn, iedereen heeft erkenning nodig. Maar wat als het ten koste gaat van je eigen zelf, het lief zijn voor jezelf?

Bewust kiezen voor jezelf.

Zoek of je een manier vindt waardoor de situatie nog steeds fijn is, zowel voor jezelf als voor die ander. Help die collega wanneer het mogelijk is maar als je zelf teveel werk hebt leg dat dan op een rustige manier uit; een goede collega zal dit begrijpen. Je hebt op dit moment even een dipje en je merkt dat de buurvrouw, waar je anders graag mee babbelt, haar hart bij je wil uitstorten? Zeg dat je nu geen goede gesprekspartner kunt zijn voor haar en kom er op een later moment op terug. Je beste vriendin begrijpt het echt wel dat je nu te moe bent; zij heeft er ook meer aan als er echt kunt zijn voor haar en niet maar half. In welke situaties vind jij het moeilijk om lief te zijn voor jezelf?

Facebook
Facebook
Instagram

2 reacties

  1. Soms is de balans (terug) vinden lastig, dan is zo’n artikel echt goed om te lezen! Fijne tips 🙂 X

  2. Marjan Bolssens zegt:

    Het gaat inderdaad om het vinden van die balans. Het herkennen van het uit balans gaan is dan al een eerste grote stap. Het blijft ook voor mij een leer-proces!

Geef een reactie