Hummus: snel zelfgemaakt met maar een paar ingrediënten

hummus

Zoveel soorten hummus, zoveel verschillende toepassingen.

Hummus kun je op allerlei manier gebruiken: als vervanging van boter of margarine, bijvoorbeeld op deze Zadencrackers, maar ook als dipsaus of bijgerecht bij allerlei gerechten. Tegenwoordig zijn er allerlei variaties te koop maar als je het zelf maakt weet je precies wat er in zit. Het is erg makkelijk om te doen dus wat zou je tegen kunnen houden? Hieronder een recept op basis van gare kikkererwten maar het is uiteraard ook perfect mogelijk om de kikkererwten zelf te weken en te koken. Let er dan wel op dat je een gedeelte van het kookwater bewaart. De bereidingswijze is verder identiek.

Ingrediënten basisrecept:

  • 1 potje kikkererwten (350 gram –>inclusief vocht)
  • 10 gram tahinpasta (de “dunne” variant)
  • flinke snuf zeezout
  • Optioneel: olijfolie, citroensap

Giet eerst een beetje van het vocht af in een apart kommetje; zo kan je zelf de dikte van de hummus bepalen. Doe alle bovenstaande ingrediënten in een hoge maatbeker. Zet de staafmixer er diep in. Mix eerst op de laagste snelheid. Hier wel even voorzichtig zijn, je wil niet dat alles uit de maatbeker vliegt. Zodra de kikkererwten al redelijk gemixt zijn de snelheid wat verhogen. Mix tot je een homogene massa hebt. Voeg naar gelang de gewenste dikte wat extra van het vocht toe. Dit is ook de fase dat je eventueel olijfolie of citroensap toevoegt.

Je kan de hummus zo gebruiken of eventueel een extra smaakje toevoegen. Enkele voorbeelden: knoflookpoeder, kerriepoeder, gemberpoeder, (gerookt) paprikapoeder, zongedroogde tomaatjes.

Facebook
Facebook
Instagram

1 reactie

  1. […] alles mooi op een schaaltje. Lekker erbij: Hummus en/of […]

Geef een reactie