Hardlopen – Ik loop, maar niet zo hard…

hardlopen

Hardlopen of hard lopen?

Een aantal jaren geleden wilde ik wat meer gaan bewegen en hardlopen leek me wel wat: Geen vaste tijden waar je je aan moet houden en lekker buiten zijn. Dus op naar de bibliotheek en daar een boek geleend over hardlopen: Start to Run van Evy Gruyaert. Ik had nog een paar oude sportschoenen in de kast staan en een sportbroek en -shirt waren ook snel gevonden. Met het schema, dat bestaat uit een aantal minuten lopen en wandelen, op een papiertje geschreven en een simpele horloge om mijn pols ben ik de eerste keer op pad gegaan. Dat ging best wel goed. In het boek gaat men uit van drie dagen per week lopen en ook dat was prima in te passen in mijn andere dagelijkse bezigheden. Na tien weken het schema volgen kon ik een half uur aan één stuk lopen. Oké, het was niet echt hard, maar het was absoluut ook geen wandelen.

De maanden en jaren erna ben ik steeds vaker gaan lopen. Alleen de snelheid werd niet echt hoger. Ik heb een tijdje getraind bij een atletiekvereniging. Mijn snelheid verbeterde toen razendsnel. Op de vraag “Hoe hard loop je dan?” kon ik toen altijd met een sociaal geaccepteerd getal antwoorden. Want dat bleek toch wel heel belangrijk te zijn; die snelheid. Ik kom bijna nooit iemand tegen die vraagt: “Heb je genoten van het lopen?”.  En bij dat laatste begon toen de (hardloop)schoen toch wat te wringen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik vooral harder wilde lopen om dat sociaal geaccepteerde antwoord te kunnen geven en schoot ik het eigenlijke doel wat sporten voor mij is voorbij: het genieten ervan. Het lopen werd een soort van moeten, ik vond het niet meer leuk.

Wat als we het geen sporten noemen maar bewegen?

Tegenwoordig loop ik weer met plezier. Op de term sporten rust voor mij de druk van het presteren en dat wil ik bij het hardlopen nu net loslaten. Ik geniet nu van mijn loopmomenten: het buiten zijn in de natuur, het weten dat ik iets doe wat goed is voor mijn gezondheid, het blij zijn met mijn lichaam dat me dit laat doen. Daarom ben ik ook voorstander van het geen sporten te noemen maar bewegen.

Facebook
Facebook
Instagram

1 reactie

  1. […] is ook één van mijn hobby’s,  Hardlopen – Ik loop, maar niet zo hard… maar toch gaat mijn voorkeur regelmatig uit naar wandelen. Het is een laagdrempelige manier van […]

Geef een reactie