Geur en herinneringen zijn vaak met elkaar verbonden

geur

De geur van mandarijntjes bracht me even terug naar mijn jeugd.

Geur en herinneringen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door het ruiken van bepaalde geuren ben ik ineens terug op een bepaalde plaats en tijd in mijn leven.

In het biologische fruitpakket van deze week zaten mandarijntjes. Terwijl ik deze begon te pellen werd ik ineens terug gebracht naar mijn jeugd. Sinterklaastijd om precies te zijn. Ongeveer twee weken voor 5 december mochten mijn broer en ik beginnen met onze schoen te zetten. Gezellig voor de kachel want Sint en Piet kwamen immers via de schoorsteen naar binnen. Vaak troffen we dan ’s ochtends  een mandarijn aan in onze schoen. Door nu deze mandarijn te pellen kwam dit stukje verleden ineens weer heel levendig naar boven. Bijzonder toch dat geuren dit kunnen bewerkstelligen. Zo brengt bijvoorbeeld de geur van verse tomatensoep me altijd weer terug naar de zondagen dat we bij mijn oma van vaders kant op bezoek gingen.

Soms roept geur geen specifieke herinnering op maar komt er wel een bepaald gevoel naar boven. Zo wordt ik altijd heel blij van de geur van gras dat net gemaaid is. Koffiebonen die net vers gemalen zijn: gezelligheid. Het bed vandaag verschoond met beddengoed dat buiten aan de waslijn gedroogd is: zalig in slaap vallen. Een bos in de herfst ruikt ook helemaal anders dan een bos in het voorjaar. In het voorjaar brengen de geuren een gevoel van verwachting naar boven. In het najaar geeft het een voldaan gevoel, de periode van oogsten is voorbij, we gaan kijken wat we kunnen loslaten.

Wat doen geuren met jou. Heb jij een specifieke geur waardoor er een bepaalde herinnering naar boven komt? Zijn er bepaalde gevoelens die je krijgt wanneer je iets lekkers ruikt? Laat het me weten, dit kan onderaan dit bericht.

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie