Geroerbakte spruitjes versie 2.0: mijn eerste kennismaking met de vegetarische keuken

spruitjes

Deze spruitjes roerbakschotel was mijn eerste vegetarische gerecht.

Heel lang geleden was ik een echte vleeseter. Geboren in de jaren 70 en opgegroeid in de jaren 80 aten we zoals de meeste gezinnen in die tijd: Aardappelen, groente en een stukje vlees erbij. Uiteraard stonden er ook één keer per week frietjes op het menu. Op een gegeven moment deden spaghetti en rijst hun intrede.

Mijn eetpatroon is helemaal veranderd.

Nu eet ik altijd vegetarisch en vaak veganistisch; ik heb een hele nieuwe wereld van smaken en gerechten leren kennen. Het eerste vegetarische recept dat ik jaren geleden heb bereid is deze roerbakschotel met spruitjes. De originele versie is zonder champignons, vandaar dat deze de toevoeging 2.0 gekregen heeft.

Benodigdheden:

  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en in plakjes van 2mm gesneden
  • 200 gram gemengde champignons (ik heb gekozen voor kastanjechampignons, shitake en nameco)
  • 200 ml groentebouillon
  • 100 gram cashewnoten (ongezouten en ongebrand)
  • 1 el olie
  • optioneel: een paar takjes verse tijm

Bereidingswijze:

Rooster de cashewnoten droog in een pan en zet ze apart.

Bak de ui glazig in de olie. Voeg de in plakjes gesneden spruitjes toe en roerbak deze een vijftal minuten mee. Voeg de champignons toe en bak deze ook ongeveer tien minuten mee. Voeg dan de bouillon toe, breng aan de kook en laat dan nog ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen. Proef tussendoor wel even of de spruitjes al gaar zijn; dan haal je ze al wat eerder van het vuur. Als je de tijm gebruikt voeg die dan tegelijk met de bouillon toe.

Als er nog heel veel bouillon in het gerecht zit, giet dat dan gedeeltelijk af. Ze de pan even terug op het vuur, voeg de cashewnoten toe en warm deze nog even al roerbakkend mee.

Je kan bij dit groentegerecht aardappelen eten, zowel gekookt als puree. Ik heb deze keer voor krieltjes gekozen. Maar het is ook lekker met rijst. Zelf serveer ik er altijd nog pittige grove mosterd bij, dat vind ik goed smaken bij spruitjes.

 

 

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie