Gedichten zijn woorden die samen dansen

Gedichten

Gedichten dag dit jaar op donderdag 26 januari

Gedichten bestaan uit woorden. Ik ben een groot fan van woorden en dus ook van gedichten.  De laatste donderdag van januari wordt poëzie een dag lang extra onder de aandacht gebracht. Er worden door heel Nederland en Vlaanderen allerlei activiteiten georganiseerd door scholen, bibliotheken, culturele instellingen en particulieren. Dit jaar is het al de 18e keer dat deze dag plaatsvindt. Vandaag is daarnaast ook de start van de vijfde Poëzie-week.

Gisteren ging ik langs bij de plaatselijke bibliotheek en daar kon iedereen zijn eigen dicht-kunsten loslaten op een groot vel papier. De bedoeling was dat iedere “gelegenheidsdichter” één zin noteerde en er op die manier een heel gedicht zou ontstaan. Deze ochtend hoorde ik op de radio dat er in een Antwerpse gemeente tien vuilniswagens rondrijden met op ieder van hen één dichtregel. Door dit soort initiatieven worden gedichten echt zichtbaar in het straatbeeld. Ik vind het ook fijn om het woord gedichten te gebruiken. Het klinkt veel toegankelijker dan het woord poëzie.

Mijn eerste kennismaking met gedichten is al heel lang geleden: Korte rijmpjes die bij de sinterklaascadeautjes zaten. Mijn moeder kon ontzettend goed rijmen en ik heb dit talent een beetje van haar geërfd. Ik vind het enorm leuk om af en toe een gedichtje te schrijven. Ik heb me zelfs een tijdje toegelegd op haiku’s; daar moet ik me echt weer eens terug mee gaan bezig houden. Puzzelen met woorden is echt leuk.

Al heel wat jaren geleden heb ik mijn eerste boekjes met gedichten gekocht: “Ontbijten met jou” en “Dan heb je geluk” van Toon Hermans. Ik hou enorm van de Versjes van Lars. Deze zijn geschreven door Lars van der Werf, een dichter uit Rotterdam. Vooral het gedichtje dat start met de regel “Ik wil samen met jou oud zijn” is een van mijn favorieten. Zijn gedichtjes laten me vaak glimlachen, maken me warm vanbinnen. Wat is jouw favoriete gedicht en ga je zelf wel eens aan de slag met dichten?

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie