Dankbaarheid start bij voedsel dat niet enkel vult maar voedt

Dankbaarheid

Dankbaarheid begint bij het voedsel op je bord.

Je voedsel heeft al een hele weg afgelegd voor het in je boodschappentas en op je bord belandt. Ga in gedachten naar het begin, het ontstaan van het ingrediënt. Waar komt het vandaan? Wie heeft het gekweekt? Hoe is het hier terecht gekomen? Door hier even bewust bij stil te staan krijgt je voedsel meer betekenis. Wellicht ga je dan andere keuzes maken wanneer je je voedsel koopt.

Je kan kiezen voor biologisch voedsel: minder tot geen gifstoffen, geteeld met respect voor de natuur, alles krijgt tijd om te groeien. Je kan kiezen voor eten van dichtbij en zo de impact verkleinen op het milieu. Deze impact ontstaat doordat voedsel de hele wereld wordt overgevlogen voordat het in de winkel terecht komt; kies eens voor voedsel van dichtbij bijvoorbeeld van een biologische boerderij uit de buurt. Je kan kiezen voor groenten van het seizoen; op die manier eet je wat je lichaam op dat moment nodig heeft. De natuur weet perfect welke vitaminen en mineralen je het meest nodig hebt op dat moment. Voel dankbaarheid voor de natuur die dit mogelijk maakt.

Je kan naar een kleinere, gespecialiseerde (buurt)winkel gaan. Hier werken vaak gepassioneerde mensen die je extra informatie kunnen geven over wat je koopt. Voel dankbaarheid richting deze mensen die er voor jou zijn. Of kies voor Fairtrade en weet dat je op die manier bijdraagt aan een mooiere wereld; de producent heeft een eerlijk loon gekregen voor het werk en de kosten die gemaakt zijn tijdens het produceren. Vaak wordt een gedeelte van de inkomsten geïnvesteerd in de gemeenschap (ziekenzorg, scholing, etc.) waardoor dus een grote groep mensen een beter leven krijgt. Deze mensen zijn jou dankbaar dat je hun producten koopt.

Als je hier allemaal over nadenkt kun je eigenlijk niet anders dan dankbaar zijn voor het voedsel dat je gaat gebruiken. Dankbaar voor alle mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat dit voedsel hier nu bij jou in huis is en waar je een maaltijd mee gaat bereiden die niet alleen vult maar ook voedt.

 

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie