Bomen als voorbeeld voor je eigen leven

bomen

We kunnen nog iets leren van bomen.

Bomen als metafoor voor het leven. In de lente zie je eerst een lichte groene waas ontstaan dat zich ontwikkelt tot frisgroene blaadjes. In de zomer staat de boom er in zijn volle glorie: met een mooi groen en stevig bladerdek. In de herfst veranderen de bladeren van kleur en zijn nog steeds mooi. Langzaamaan laat de boom dan de bladeren vallen en in het winterseizoen zien we voornamelijk kale takken.

Deze natuurlijke cyclus van bomen kun je ook toepassen op je eigen leven. Je wordt geboren. De eerste jaren ben je nog klein en hulpeloos maar je ontwikkelt je steeds verder tot je een krachtige, zelfbewuste volwassene bent. Lichamelijk gezien ben je in de kracht van je leven tijdens je jeugd en het begin van je volwassen leven. In de loop van de jaren merk je wellicht dat het fysiek niet allemaal meer hetzelfde blijft maar met een goed eet- en beweegpatroon kom je al een heel eind. Een gezond lichaam functioneert nu eenmaal beter.

Wijsheid komt met de jaren.

Net zoals bij de bladeren van een boom ontwikkelt onze geest zich in de loop der jaren. Je geest wordt gevoed: thuis, op school en door de mensen waarmee je omgaat. Op het mentale vlak kun je continu bijleren. Je hanteert bepaalde normen en waarden die wellicht in de loop van je leven veranderen. De manier waarop je als achttien jarige tegen het leven aankijkt is wanneer je veertig bent vaak al heel wat genuanceerder. Je ontwikkelt je continu. De kleuren van een boomblad tonen dus veel gelijkenis met je wijsheid: als je jong bent zijn het de groene bladeren, wanneer je al wat ouder bent veranderen de bladeren (en je gedachten) naar warmer en intenser. Koester deze verandering. Het loslaten van bladeren komt overeen met de winter van je leven: Je bladeren (lees hier uiterlijk) zijn wel al gevallen maar je wortels staan nog steeds stevig in de grond. Door je mentale ontwikkeling kom je steeds dichter bij de persoon die je werkelijk bent. En om Loesje te citeren sluit ik af met een mooie quote van haar: “Het leukste dat je kunt worden is jezelf”.

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie