Asperges op Oosterse wijze

asperges

Asperges maar dan net iets anders dan anders

Ik vind asperges heel lekker en in het korte seizoen dat ze verkrijgbaar zijn eet ik ze toch wel een aantal keren. Ik at ze het liefst met een roereitje en wat brood erbij. Tegenwoordig gaat mijn voorkeur steeds meer uit naar plantaardig eten en daarnaast heb ik ook ontdekt dat ik een tarwe allergie heb. Het eitje is eigenlijk het enige niet plantaardige product dat thuis nog wel eens op mijn bordje beland. Voor het brood heb ik ook wel een oplossing ontdekt, glutenvrij brood van Easy Bakery maar bij dit gerecht eet ik de asperges met rijstmie; helemaal ideaal. Ook het eitje komt hier niet van pas, er zit heerlijke gemarineerde tofu bij.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 500 gram witte asperges
  • 100 gram edame (sojaboontjes)
  • 150 gram rijstmie
  • 150 gram tofu
  • 1 citroen, bij voorkeur biologisch
  • 5 el sojasaus (voor een glutenvrije variant: gebruikt Tamari)
  • 15 gram koriander
  • 2 cm verse gember
  • 2 el sesamolie of rijstolie

Werkwijze:

Rasp de schil van de citroen en pers een halve citroen uit. Snij de andere helft in partjes. Meng het sap en de rasp van de citroen met de sojasaus. Snij de uitgelekte en drooggedepte tofu in kleine blokjes en meng met de soja-citroensaus. Laat de tofu ongeveer 15 minuten marineren. Schil de asperges of kies voor geschilde asperges als je sneller klaar wil zijn 😉 Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af. Snij de asperges dan in schuine stukjes. Neem de edame en haal de boontjes die erin zitten eruit. Je gaat alleen de binnenste boontjes gebruiken.  Schil en rasp de gember. Hak de koriander grof.

Verhit de olie in de wok en roerbak de tofu (zonder de soja-citroensaus, hou deze wel apart) ongeveer 3 minuten. Voeg de aspergestukjes en de geraspte gember toe en roerbak ongeveer 5 minuten. Blijf goed roeren en prik na ongeveer 3 minuten al eens in de asperges om te controleren hoe gaar ze al zijn. Je kan de roerbaktijd dan eventueel naar onder of boven bijstellen. Voeg op het eind van de kooktijd de edame toe en warm nog een minuutje mee. Kook ondertussen de rijstmie en giet af. Doe de mie terug in de kookpot en giet daar de soja-citroensaus bij en meng goed door elkaar.

Schep de rijstmie in een mooie kom en schep daar de aspergeroerbak bovenop. Garneer met de koriander. Eet smakelijk!

Eet jij ook graag asperges en hoe maak jij ze dan klaar?

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie