Advent: Betekenis en een DIY adventskaars

advent

Advent: Hoe is het ontstaan?

In het Christendom is de Advent de tijd voor kerst; de tijd waarin de komst van Jezus wordt verwacht. Het woord ‘advent’ is afgeleid van het Latijnse woord adventus (=komst, er aan komen) en advenire (=naartoe komen). De advent omvat ongeveer vier weken en bevat steeds 4 zondagen die de eerste, tweede, derde en vierde zondag van de Advent genoemd worden. De eerste zondag valt in de periode van 27 november en 3 december. Het totaal aantal dagen kan variëren, afhankelijk van de dag waarop 24 december valt.

Tijdens deze periode worden er kaarsen aangestoken. Op de eerste zondag nummer 1 en iedere volgende zondag weer een volgende zodat de laatste zondag voor Kerstmis alle vier de kaarsen branden. Tegenwoordig zie je ook wel adventskaarsen met daarop 24 genummerde streepjes. Het is dan de bedoeling dat je de kaars voor het eerst laat branden op 1 december tot het eerste streepje. Op dag twee herhaal je dit tot het tweede streepje. Enzovoort tot op 24 december de kaars bijna helemaal opgebrand is.

Voor kinderen is de adventskalender bedacht. Deze is uiteraard ook leuk voor volwassenen. Met zo’n adventskalender kan er ook afgeteld worden naar Kerstmis. Dit gebeurt dan door middel van een soort van luikjes op de kalender. Iedere dag mag er een luikje geopend worden. Vaak zit achter ieder luikje een klein cadeautje.

Maak zelf je eigen adventskaars of adventskrans

De periode voor kerst is de donkerste tijd van het jaar; de dagen worden steeds “korter”, we zien steeds minder zonlicht. Ik ben het hele jaar door gek op kaarsen maar in deze periode komen ze toch het meest tot hun recht. Daarnaast hou ik ook van het vieren van bestaande rituelen maar dan op mijn eigen manier. Zo is de adventskaars die op de foto staat ontstaan. Heel makkelijk te maken. Je neemt een bord of iets anders waar je een kaars en theelichtjes op kan zetten. De theelichtjes heb ik genummerd, van 1 tot en met 24. De middelste, grote kaars steek ik iedere dag aan en daarnaast dan ook het theelichtje van die dag. Op die manier sta ik iedere dag even stil en neem ik de tijd om even naar binnen te keren, even bewust te zijn. Ik wens je een mooie, vredevolle adventsperiode toe.

Facebook
Facebook
Instagram

Geef een reactie